ویزای شنگن چیست و چه مدارکی لازم دارد؟

شنگن یا اروپای بدون مرز!

تفاهم نامه شنگن پیمانی است که اکثر کشورهای اروپایی را به سمت از بین بردن مرزهای ملی خود سوق داده تا اروپای بدون مرز بنام “منطقه شنگن” بسازند.

شنگن منطقه ای متشکل از ۲۶ کشور اروپایی است که مرزهای داخلی بین خود را آزاد کرده‌ است.

به غیراز شهروندان این ۲۶ کشور، افرادی که ویزای معتبر یکی از این کشورهای حوزه شنگن را داشته باشند نیز امکان تردد بین این کشورها را به صورت آزادانه خواهند داشت.

ابتدا کشورهای فرانسه، بلژیک، هلند، آلمان و لوکزامبورگ با یکدیگر هم‌پیمان شدند. به‌مرور کشورهای دیگر اروپایی  نیز به این پیمان پیوستند.

تعدادی دیگر از کشورها مانند رومانی، بلغارستان، کرواسی و قبرس نیز درصدد پیوستن به پیمان شنگن هستند.

 

 

 

انواع ویزای شنگن

  • ویزای اتحادیه شنگن یا Uniform Schengen Visa (USV)
  • ویزای اعتبار محدود منطقه‌ای یا Limited territorial validity visa (LTV)
  • ویزای ملی یا National Visa

 

۱- ویزای اتحادیه شنگن

ویزای اتحادیه شنگن همان ویزای گردشگری اروپا است که به دارنده این ویزا اجازه می دهد در بازه قید شده در ویزا، به کشورهای عضو اتحادیه شنگن سفر کند. ویزای اتحادیه شنگن بر اساس هدف سفر متقاضی، به سه نوع ویزای A, B, C  تقسیم می‌شوند.

 

ویزای نوع A نوعی ویزای ترانزیت فرودگاهی است که تنها در فرودگاه‌های محدوده شنگن معتبر است و به فرد اجازه می‌دهد تا پرواز خود را عوض کرده و به کشوری خارج از حوزه شنگن سفر کند. در این نوع ویزا فرد اجازه خروج از فرودگاه را نخواهد داشت. اگر پرواز شما به گونه ای است که دو توقف در حوزه شنگن دارد، در این حالت شما نیاز به ویزای نوع C دارید.

 

ویزای نوع B نیز نوع دیگری از ویزای ترانزیت است که به فرد اجازه خواهد داد تا از طریق زمینی و یا هوایی از کشوری در حوزه شنگن به کشور دیگر در این حوزه ظرف حداکثر ۵ روز عبور کند.

 

ویزای نوع C ویزای کوتاه ‌مدت است که به فرد اجازه می دهد با در نظر گرفتن مدت اعتبار قید شده در ویزا در حوزه شنگن اقامت داشته باشد. این نوع ویزا با توجه به هدف از سفر متقاضی به سه دسته  ویزای یکبار ورود، ویزای دوبار ورود و یا ویزای چند بار ورود تقسیم می شود.

 

۲- ویزای اعتبار محدود منطقه‌ای شنگن

این نوع ویزا اجازه می دهد که فرد تنها به همان کشوری که از آن ویزا دریافت کرده‌ است یا در چند کشور محدود دیگر ناحیه شنگن که در زمان اخذ ویزا مشخص کرده تردد نماید و معمولا تحت شرایط اضطراری مانند دلایل بشردوستانه و یا فشارهای بین المللی صادر می شود.

 

۳- ویزای ملی و یا ویزای نوع D شنگن

ویزای ملی یا ویزای نوع D برای افرادی که قصد تحصیل، کار و یا اقامت دائم در یکی از کشورهای حوزه شنگن را دارند، صادر می‌شود که می تواند بنا به شرایط متقاضی یکبار ورود و یا چند بار ورود باشد. ویزای یکبار ورود نوع D مختص اقامت محدود و با هدف سفر خاص مانند خدمات درمانی است در حالی که در ویزای چند بار ورود نوع D  فرد به راحتی اجازه تردد در حوزه شنگن را در بازه زمانی مشخص دارد.

مدارک مورد نیاز ویزای شنگن به نوع ویزای درخواستی شما بستگی دارد.

 مدارک مورد نیاز جهت اخذ ویزای توریستی شنگن:

  1. اصل گذرنامه با حد اقل ۶ ماه اعتبار از زمان صدور ویزا
  2. ۲ قطعه عکس رنگی زمینه سفید تمام رخ
  3. شناسنامه
  4. مدارک کاری ( نامه اشتغال بکار- لیست سوابق بیمه- جواز کسب- روزنامه رسمی و….)
  5. نامه تمکن مالی و گردش سه و یا شش ماه آخر حساب بانکی ممهور به مهر بانک
  6. سند ملکی
  7. تکمیل فرم تقاضای ویزا
  8. بیمه مسافرتی تا سقف پوشش 30000 یورو
  9. پرداختی ورودی سفارت و دفاتر کارگزاری آنها
  10. رزرو پرواز
  11. رزرو هتل و یا دعوتنامه

مدارک فوق بسته به شرایط سفارت مورد نظر جهت اقدام ویزا می بایست به صورت کپی و یا ترجمه رسمی به زبان مورد نظر ترجمه گردد.

 

دلایل رد شدن ویزای توریستی شنگن

با رد شدن ویزا بسیاری از متقاضیان دچار سردرگمی می شوند و قادر به درک دقیق دلیل امتناع از صدور ویزا نیستند. در صورتی که تمام اطلاعات لازم در مورد فرد متقاضی دریافت نشود، درخواست ویزا ناموفق می شود. در صورت عدم داشتن اطلاعات کافی ، افسر کنسولی قادر به تصمیم گیری در مورد واجد شرایط بودن متقاضی نیست. از طرف دیگر ، ممکن است کنسولگری اطلاعاتی را از متقاضی دریافت کند که غیرقابل قبول باشد. گاهی متقاضی ویزا درگیر فعالیت های غیر قانونی است. در کلیه موارد فوق ، افسر ویزادهی از ارائه ویزا امتناع می ورزد.

 

برخی دلایل رد شدن ویزای توریستی شنگن به شرح زیر است:

  • فعالیت‌های مجرمانه در گذشته و یا حال
  • ارائه مدارک جعلی
  • هدف سفر نامشخص و یا توضیحات ناکافی در مورد برنامه سفر
  • گذرنامه مخدوش و یا نامعتبر
  • شناسنامه یا سند ازدواج نامعتبر
  • تمکن مالی ناکافی برای سفر
  • بیمه نامه مسافرتی نامعتبر
  • عدم ارائه مدارک اسکان